Παθολόγος Κώστας Βαρδάκας

Βιογραφικό

Κωνσταντίνος Ζ. Βαρδάκας, MD, PhD
Ειδικός Παθολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης (πρόληψη λοιμώξεων)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη. Αποφοίτησα το 1996 από το 1ο Λύκειο Κοζάνης. Στη συνέχεια φοίτησα για 2 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Καρόλου στην Τσεχία και από το 1998 στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησα το 2002.

Από το 2004, μετά την υπηρεσία υπαίθρου, συμμετείχα σε σειρά ερευνητικών εργασιών στο Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ, www.aibs.gr) ως μέλος της επιτροπής Έρευνας υπό την εποπτεία των καθηγητών Μ. Φαλάγγα και Γ. Σαμώνη. Ακολούθησε η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην πρόληψη των λοιμώξεων και ειδικότερα στις μυκητιάσεις.

Από το 2006 ως το 2011 εργάστηκα στο ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς ως ειδικευόμενος Παθολογίας και πήρα τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας Παθολογίας. Την περίοδο αυτή συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα με τη συγγραφή άρθρων σε διεθνείς επιθεωρήσεις και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια με πρωτότυπες εργασίες στις μικροβιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Από το 2011 συνεργάστηκα με τους ιατρούς ΣΟΣ και στη συνέχεια με τους ιατρούς κατ’ οίκον και ταυτόχρονα εργάστηκα ως Ειδικός Παθολόγος στα νοσοκομεία Ερρίκος Ντυνάν, Ιασώ General και Μητέρα. Διατηρώ συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Π. Φαλήρου και με το Mediteraneo Hospital. Από τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του προσωπικού ιατρείου στο Παλαιό Φάληρο.

Πιστεύω ακράδαντα πως στην άσκηση της ιατρικής μεγάλο ρόλο παίζει η επικοινωνία, δηλαδή η από κοινού κατανόηση των επιθυμιών και των στόχων του ασθενή και του ιατρού. H ιατρική δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά επιστήμη πιθανοτήτων και οι δυνατότητές της, αν και ταχέως εξελισσόμενες και βελτιούμενες τα τελευταία χρόνια, είναι συγκεκριμένες. Ενίοτε δε, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, που τα δεδομένα του σήμερα μπορεί στην κυριολεξία να ανατραπούν αύριο. Η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού άλλωστε μας το απέδειξε περίτρανα, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη νόσο αλλά και για όλες τις υπόλοιπες.

Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι όχι η θεραπεία αλλά η πρόληψη των ασθενειών. Κι αυτό πρέπει να γίνεται με στοχευμένα τεστ και παρεμβάσεις κι όχι με ατεκμηρίωτες σειρές εξετάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην υπονόμευση της ποιότητας ζωής ή ακόμα και να απειλήσουν την ίδια τη ζωή.

O Ιπποκράτης είχε συνοψίσει την ουσία και τη σημασία της ιατρικής 2500 χρόνια πριν σε 3 σύντομα ρητά του:

«Ωφελέειν ή μη βλάπτειν»

«Κάλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή»

Στην άσκηση λοιπόν της ιατρικής στο ιατρείο και το νοσοκομείο προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τον ασθενή προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας ασθένειες, έχοντας πάντα υπ΄ όψιν ότι η γνώση είναι σημαντικότερη της εμπειρίας και ότι η κάθε απόφαση είναι δύσκολη.

Βιογραφικό Σημείωμα, Ελληνικά

Βιογραφικό Σημείωμα, Αγγλικά

Άρθρα

Υπερλιπιδαιμία

Υπερλιπιδαιμία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα...